Top 5 Reverb plugins

Mijn Top 5 Reverb plugins. Reverb, of galm in het Nederlands, is een van de belangrijkste effecten in een studio. Het zorgt voor een ruimtelijk effect en afhankelijk van de de software die je gebruikt kun je hele leuke dingen doen.

Er zijn een aantal verschillende typen reverbs:

  1. Room/Chamber/Hall
  2. Plate
  3. Spring
  4. Digitaal

In deze Top 5 Reverb komen verschillende types voorbij in verschillende prijsklassen.

In willekeurige volgorde:

  • Izotope Nimbus Een aantal mensen die vroeger bij het gerenomeerde merk Lexicon werkte zijn op een gegeven moment voor zichzelf begonnen. Ze noemde zichzelf ‘Exponential Audio’ en dat bedrijf is onlangs overgenomen door Izotope. Iedere galm van hen is GEWELDIG! Prachtige, natuurijke tails en eenvoudige bedieningspanelen om mee te werken. Met 1200 presets kom je een heel eind en door middel van ‘keywords’ kun je redelijk eenvoudig het effect vinden wat je zoekt. Nimbus kost normaal gesproken ongeveer €200,-, dus niet goedkoop, maar dan krijg je wel een hele uitgebreide reverb.
  • Waves H-Reverb – Waves maakt heel veel goede plugins. Zo ook de H-Reverb! Een galm die heel veel kan. Er zit bijv. een EQ om de galm vorm te geven en nog veel, veel, veel meer. Met deze reverb in jouw ‘box’ hoef je in principe niets anders meer. En je hebt ook geluk, want Waves heeft regelmatig aanbiedingen. Dan betaal je geen €300+ voor de plugin maar ongeveer ongeveer €35,-. Dus als hij niet in de aanbieding is, even wachten… het wordt vanzelf goedkoper.
  • Native Instruments Raum – Een hele betaalbare reverb (€49,-), die mooie, creatieve effecten heeft. RAUM heeft 3 typen galm die je allemaal eenvoudig kunt aanpassen; van zachte kleine ruimtes naar grote harde ruimtes. Zeker de moeite waard om te bekijken.
  • Vallhalla Room – Ook dit is weer een merk dat geweldige reverbs maakt en ook nog een heel betaalbaar. Ieder plugin van hen kost €50,-. Ze zijn erg licht voor de CPU van jouw computer en klinken allemaal FANTASTISCH.
  • FabFilter Pro-R – Natuurlijk staat dit Nederlandse bedrijf ook op mijn lijst. En ook met deze plugin laten ze zien dat ze echt verstand hebben van audio plugins. Deze plugin is eenvoudig te bedienen, klinkt echt FANTASTISCH. Helaas zij de plugins van FabFilter niet goedkoop, ongeveer €170,- maar wel iedere cent dubbel en dwars waard!