Verschillende compressors voor podcasting

Top 5 Equalizer plugins

In mijn Top 5 Equalizer plugins een overzicht van verschillende EQ’s (kort voor equalizer). Equalizers maken een belangrijk onderdeel uit van audio bewerking. Niet zo zeer om het geluid helemaal te veranderen (ook al kan dt wel met een EQ), maar voor voiceover gebruik je de EQ hoofd zakelijk om irritante frequenties te verwijderen of om bijvoorbeeld een ‘boxy’ geluid te verbeteren. Jouw eigen DAW heeft standaard een EQ, maar er zijn er natuurlijk veel meer op de markt. Een equalizer kan een stem ook heel mooi oppoetsen en ervoor zorgen dat die frisser en helder klinkt.

Wil je net iets meer kunnen dan met jouw standaard DAW EQ, dan heb ik een mooi lijstje voor jou!

Maar wat is een EQ nu eigenlijk? Eigenlijk is een equalizer een soort volumeknop. Daarmee kun je een deel van het frequentiespectrum harder of zachter zetten. Met de ‘treble’ zet alleen de hoge frequenties harder/zachter en met de ‘bass’-knop zet je alleen de lage frequenties harder of zachter .

Grafische equalizers

Bij een grafische equalizer is het frequentiespectrum opgedeeld in vaste frequentiebanden. Iedere band heeft een schuif waarmee je die frequentie harder of zachter kunt zetten. Er zijn bescheiden eq’s met maar 3 of 5 banden of hele grote met 31 banden. Het voordeel van grafische equalizers is dat je het hele frequentiespectrum overzichtelijk voor je hebt.

Parametrische equalizers

Parametrische equalizers hebben meestal tussen de drie en zeven banden, maar deze zijn wel flexibel in te zetten. Soms over het hele spectrum, soms over een deel, waarbij de banden elkaar deels overlappen. Met de ‘gain’-knop kun je de gekozen frequentie harder of zachter zetten. De ‘Q’-factor bepaalt in hoeverre de band invloed heeft op de naastgelegen frequenties. De EQ die standaard in je DAW zit is meestal parametrisch.

  • FabFilter Pro-Q 3 – Natuurlijk staat deze EQ in mijn lijst van Top 5 equalizers. Dit Nederlandse bedrijf maakt alleen maar GEWELDIGE plugins. Ze worden gebruikt door de professionals en dat is ook wel te begrijpen ook. De interfaces zijn simpel en overzichtelijk en het geluid is echt heel goed. Geen gekke bijgeluiden, niet mega zwaar voor de CPU en voor €150,- voor jou. Een echte aanrader!
  • Soundtheory Gullfoss EQ – Nee dit heeft niets te maken met de waterval in IJsland, maar wel met een ‘intelligente’ equalizer plugin. Deze EQ is namelijk anders dan alle equalizers die je kent. Het ‘luistert’ naar het inkomende signaal en past het vervolgens continu aan, zodat het optimaal klinkt. Een unieke equalizer die ideaal is voor mensen die niet weten hoe ze een EQ moeten inregelen.
  • Sonible Frei:raum – Dit is een pakket van 3 equalizers, die ook ieder los verkrijgbaar zijn. Het bestaat uit Smart:EQ2, Proximity:EQ+, en Entropy:EQ. Smart:EQ is ook een ‘intelligente’ equalizer. Het luistert een stukje naar het geluid dat binnen komt en past vervolgens de EQ-curve. Ook weer een hele fijn plugin die, als je niet goed weet hoe je een EQ moet inregelen, dat voor jou doet. Proximity:EQ+kan ervoor zorgen dat als je in een slecht behandelde opname ruimte zit, irritante frequencies verwijderen en de opnames laten klinken alsof je dichter bij de microfoon zit.. Entropy:EQ zorgt ervoor dat de een opname frisser gaat klinken en dat bepaalde harmonische frequencies worden verbeterd.
  • TDR – Tokyo Dawn Records maakt naast betaalde plugins ook een aantal hele interessante GRATIS plugins, die door menig professional ook gebruikt wordt. En daarom staan zij ook in deze lijst. Hou er wel rekening mee dat je alles zelf moet inregelen en dat er niet automatisch wordt gedaan.
  • Izotope Nectar 3 – Dit is eigenlijk geen equalizer, maar een channelstrip speciaal voor stem en zang, waar naast een gate, compressor, reverb, de-esser en harmoniser ook een EQ bij zit. Grafisch heel duidelijk en overzichtelijk en het heeft een aantal functies die erg interessant, zoals follow EQ en een Dynamic EQ, waarbij je een combinatie van equalizer en compressor hebt. Dit is een one-stop-shop voor jouw stem!

Bekijk hier een aantal andere essentiële plugins voor podcasts of voice-overs