Top 5 DAW

Als je geluid wilt gaan onemen op jouw PC of Mac dan heb je software nodig. En dat wordt een DAW genoemd, oftewel Digital Audio Workstation. Als je opzoek gaat naar een DAW kom je er snel achter dat er veel verschillende pakketten zijn. Welke jij nodig hebt is afhankelijk van wat je er mee wilt gaan doen.

In mijn Top-5 lijst heb ik de meest gangbare DAW’s gekozen voor het opnemen van voice-overs. De overige softwarepakketten zijn over het algemeen gemaakt voor het opnemen van muziek. Hierbij een korte opsomming van die DAW’s:

Naast een DAW heb je uiteraard ook een audio interface nodig en een microfoon nodig.

Top 5 van goedkoop naar duur

  • Audacity – Gratis software voor Pc & Mac. Als je geen budget hebt en wel software nodig hebt dan is dit een uitstekend pakket om jouw stem op te nemen en simpel edit werk mee te doen. Kan geen virtuele instrumenten laden
  • Garageband – Gratis voor Mac. Helaas PC gebruikers, dit programma wordt standaard geleverd bij een Mac en werkt perfect. Garageband kan echter geen VST-plugins openen maar wel AU (Mac format)
  • Cuckos Reaper – Dit is mijn favoriet en héél uitgebreid. Het is geen programma dat je ‘eventjes’ leert, maar tjonge jonge, wat kun je veel met dit pakket. En het mooi is, er zit een GRATIS Trial bij, die nooit afloopt. Met andere woorden, je kunt het programma zo lang als je wilt gratis gebruiken. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom hebben ze twee licenties: 1 van €60,- en 1 van €225,-. En voor dat geld krijg je echt een hele goeie DAW
  • Adobe Audition – Dit is een relatief duur pakket en alleen met een abonnement te gebruiken. Audition is een DAW waar, net als bij Audacity, geen virtuele instrumenten geladen kunnen worden, maar voor een stemacteur is dat ook niet nodig. Dit is het meest eenvoudige programma van het lijstje (mijn mening)
  • Pro-Tools – Dit is het programma dat door de meeste studio’s wordt gebruikt. Het staat op mijn lijstje omdat dit programma de standaard is. Maar om eerlijk te zijn, veel te duur voor een simpele thuisstudio. Het heeft te veel functies die je niet nodig hebt (net als Reaper, maar die is goedkoper) en om eerlijk te zijn, Pro-Tools First heeft zo veel nadelen dat het niet interessant is om aan te schaffen.