Top 5 channel strip plugins

Een Channel Strip plugin is een verzameling van verschillende plugins zoals bijvoorbeeld een compressor, de-esser, equalizer en gate.

Vaak emuleren channel strip plugins oude analoge consoles zoals bijvoorbeeld de Waves EMI TG12345. Deze plugin is een software emulatie van de Abbey Road console waar ook de Beatles mee opnamen.

Ze maken de workflow vaak net wat makkelijker en sneller dan met losse, individuele plugins. Ook zijn ze vaak wat minder belastend voor de CPU van jouw computer en als je alles bij elkaar optelt ook goedkoper.

Een plugin die een mooie aanvulling op een channel strip is, is een gain rider.

  • Izotope Nectar 3 – Izotope maakt GEWELDIGE plugins. En met Nectar 3 hebben ze een aantal geweldige plugins in 1 channel strip gestopt. Een pitch, harmoniser, gate, de-esser, equaliser, compressor (2x) en een reverb. Nectar is speciaal ontworpen voor spraak en zang en dankzij de ‘Vocal Assistant’ wordt het inregelen van al deze plugins heel eenvoudig. De assistent doet het voor jou.
  • Waves Omni Channel – Samen met de legendarische Andrew Scheps heeft Waves 1 van de meest flexibele, goed klinkende en betaalbare channel strips op de markt. Het heeft een pre-amp, een eq, een gate, een de-esser, een compressor. Daarnaast kun je alle onderdelen in elk willekeurige volgorde plaatsen en ook nog eens een extra plugin (van Waves) aan de channel strip toevoegen. Zeker omdat Waves iedere dag van de maand wel een aanbieding heeft, raad ik je aan te wachten totdat deze plugin ongeveer €40 à €50,- kost.
  • Izotope Neutron 3 – Ook deze channel strip is weer helemaal TOP! Neutron is echter meer gericht op het mixen van muziek. Dat neemt niet weg dat het geweldige onderdelen heeft die je kunt gebruiken als stemacteur. Maar als je mij laat kiezen, kies ik in dit geval toch voor Nectar 3, aangezien de onderdelen allemaal meer gericht zijn op stemacteren.
  • Voxengo Voxformer – Dit is een beetje een onbekende channel strip, en voor sommige mensen misschien ook een onbekend merk. Maar dit bedrijf maakt hele goeie plugins. Zo hebben zij een ‘brickwall’ limiter (Elephant) die echt ‘Top of the bill’ is en een gratis plugin “Span“, een hele goede spectrum analyser. De Voxformer heeft verschillende modules die specifiek voor voiceover en podcasts gebruikt kunnen worden. Zo is er één speciale 1-knop compressor voor (achtergrond)muziek en één voor de stem, het heeft een de-esser, een gate en nog veel meer. Zeker de moeite waard om naar te kijken als je ongeveer €80,- te besteden hebt.
  • UAD Manley Voxbox – Crème de la crème op het gebied van channel strips voor voice-overs. De originele analoge versie wordt door bijna alle professionele studios gebruikt (als ze ‘m kunnen betalen), want de echte Voxbox kost namelijk ongeveer €4600,-. UAD heeft een plugin gemaakt, in samenwerking met Manley. Het nadeel is wel dat je voor het gebruik van UAD plugins of een speciale DSP nodig hebt, of een van UAD’s audio interfaces.

Geef een antwoord